Mighty Falls

Het volgende land dat we gaan bezoeken is Zambia. Het is ook het eerste land dat niet meer in de South African Customs Union ligt, wat betekent dat de border crossing wat meer papierwerk gaat kosten. Ik was hier van tevoren al een beetje zenuwachtig over. Op iOverlander had ik de verhalen over de fixers bij de ferry al gelezen. Helaas waren die verhalen niet overdreven en stonden de vervelende mannetjes al meteen bij onze auto. Omdat we nog niet goed wisten hoe we hier mee om moeten gaan zijn we ook niet duidelijk genoeg dat we geen gebruik van de diensten willen maken. Hierdoor blijven de mannetjes ons volgen wat mij weer ‘op de kast jaagt’. Laten we het er maar op houden dat het niet zo gezellig was 🙂 Gelukkig zijn de border officials vriendelijk en behulpzaam, en na de juiste stempels bij de verschillende desks te hebben gehaald kunnen we door na onze eerste bestemming, Livingstone en de Victoria falls.

Victoria falls staat bekend als een van de zeven wereldwonderen. De watervallen zijn ongeveer 100m hoog en 1700m breed. Hoewel het momenteel laag water is en daardoor niet met bakken naar beneden valt, kunnen we zonder nat te worden de watervallen bezoeken. Bij de eerste brug die we moeten oversteken staan een hoop officials (leger, politie, personen van het park). Er zou namelijk iemand naar beneden zijn gevallen/gesprongen. Wij nemen ook even een kijkje en hoewel het niet heel goed te zien is, zien we de contouren van een mens (helemaal wit en opgezwollen) tussen de rotsen liggen. Achteraf lezen we in de Livingstone times dat het ‘gelukkig’ ging om een hippo en niet een mens. De rest van de Falls zijn schitterend en ook de Microlight flight die Kristel heeft gedaan en de sunset/booze-cruise met veel hippo’s en krokodillen zijn de mooie herinnering en foto’s waard.

Door de lage waterstand is het ook ideaal om te gaan raften op de Mighty Zambezi. Hoewel we in eerste instantie niet van plan waren dit te gaan doen, zijn we in de bar van de lodge overgehaald door de eigenaar. Er was nog plek over in de boot de volgende dag dus we mogen voor een vriendenprijsje mee. Deze kans willen we natuurlijk niet laten liggen! Echter in de eerste Rapid gaat het al goed mis. We hebben te weinig snelheid om door de stroming heen te komen en gaan met volle vaart tegen de rotsen. De raft slaat om. Gelukkig kan iedereen zelf naar een reddings kayaker zwemmen. Een van de meisjes heeft de schouder uit de kom en samen met haar vriendinnen gaat ze weer aan land. De rest van de trip gaan wij alleen verder met de ‘schipper’. De overige Rapids zijn goed te doen en de tocht door Gorge is super mooi. We maakten ons nog een beetje zorgen over krokodillen maar uiteindelijk hebben we de durf om toch een stukje te gaan zwemmen.

Dat hadden we achteraf misschien beter niet kunnen. Op de doortocht naar het oosten van Zambia verblijven we bij het door een Nederlander gerunde ‘Bridge camp’. Hij vertelt ons dat twee dagen geleden een fisherman is doodgebeten door een krokodil en dat in de laatste 3 maanden sowieso al 5 mensen zijn overleden door krokodillen. Op de doortocht zien we ook het mooie en groene landschap van Zambia. Vooral ook als we door de kleine dorpjes rijden met marktjes hebben we het gevoel dat we echt in Afrika zitten. We maken ook een tussenstop in de hoofdstad Lusaka waar we weer eens lekker uit eten gaan. Dat was het ook, alleen heeft Kristel waarschijnlijk toch een voedselvergiftiging opgelopen. Gelukkig gaat het weer beter en maken wij ons op voor het volgende wildlife avontuur in South Luangwa National Park!


3 reacties op ‘Mighty Falls

  1. hoi Koen en Kristel, jullie verhalen, foto’s en filmpje zijn in alle opzichten kippenvel. Mooi, indrukwekkend, spannend en gevaarlijk. Mooie voortzetting van de reis en alvast de beste wensen voor 2018

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s