Dromen zijn bedrog

In mijn vorige post schreef ik al dat we in ‘echt’ ook wel ‘zwart’ Afrika zijn aangekomen. Voor mij is Malawi het eerste land waar de cultuur shock binnenkomt. Dat komt vooral omdat we in Malawi meer tijd met de lokale bevolking doorbrengen. We besluiten de wildparken over te slaan en meer tijd te nemen voor ontmoetingen met locals. Mensen zijn heel vriendelijk en erg nieuwsgierig naar ons en dat is wederzijds. We proberen te begrijpen hoe de mensen hier leven en wat de kansen zijn voor een land als Malawi. Het is confronterend om te zien hoe men een hele familie (bestaande uit 20 tot 30 leden) moet voeden van een enkel salaris, afkomstig uit visserij, landbouw of crafts. Sommige zoeken het geluk in Zuid-Afrika en proberen zo hun familie te onderhouden. Ons beeld wordt bevestigd wanneer we een groepje Italianen ontmoeten die voor NGO’s werken in Lilongwe (hoofdstad Malawi). Het ontbreekt vooral aan drang naar verbetering, ontwikkeling en een betere toekomst voor de volgende generatie. Kennis wordt doorgegeven van vader op zoon, maar zonder dat gekeken wordt naar verbetering. Ook voor onze Italiaanse vrienden een grote frustratie en vermoeiend proces. Toch ontmoeten we ook gepassioneerde en gedreven Malawianen. Op het strand in noord Malawi kletsen we met een groepje jongeren die nog kunnen dromen. Dromen van een toekomst als dokter of engineer. Ze maken plannen om te gaan studeren. We praten een tijdje over werk, studie en familie en leren dat deze jongens absoluut gedreven zijn om zich los te maken uit de visserij en landbouw. De waarheid is dat deze toekomst niet voor iedereen is weggelegd. Daarnaast, blijven veel van deze getalenteerde Malawianen na hun studie steken in Europa of Amerika, waardoor de kennis in Malawi verloren gaat. De waarheid is hard, maar ondanks alles zijn de Malawianen over het algemeen gelukkig, behulpzaam, vrolijk en nieuwsgierig.

Naast deze indrukwekkende ervaringen hebben we ook vooral veel lol met de locals. We  spelen met de kinderen die maar geen genoeg kunnen krijgen van onze drone en zwemmen in lake Malawi. Ook deze kinderen doen ons verbazen, want zo beleefd als de kinderen hier zijn, daar kunnen we in NL nog wat van leren.

Dan zijn er ook nog de momenten dat het regent. In Malawi is het regenseizoen begonnen en dat zorgt af en toe voor een tropische storm. We verblijven daarom vooral in hotels, spelen eindeloos veel spelletje regenwormen, drinken (lokale) GT’s, eten ons buikje rond of ‘all of the above’.

Oud en nieuw vieren we in Nkhata bay. Een mooi kustplaatsje aan het meer, waar de Britse eigenaar 27 jaar geleden een stuk land gekocht heeft en met behulp van dorpelingen omgetoverd tot een mooie lodge. Met onze Italiaanse vrienden zoeken we een lokale nachtclub op. Geld voor vuurwerk is hier niet, maar aan lokale spirits en biertjes geen gebrek. Het hele dorp loopt uit naar de club. Backpackers, overlanders, vrijwilligers, expats locals en prostituees bij elkaar zorgen voor een bonte verzameling. Ik geloof niet dat ik ooit al zo’n bizarre mix bij elkaar heb gezien. We hebben in ieder geval een memorabele avond.   

Wij wensen iedereen een mooi, gelukkig en avontuurlijk 2018! 

 


4 reacties op ‘Dromen zijn bedrog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s