Gone with the wind

Even opwarmen met een cappuccino in een gezellige bar. Het is alweer een tijdje geleden, maar na een uur snorkelen zat ik toch te bibberen op de mango boot op weg naar het strand. Vanochtend zijn we door 2 Keniaanse beachboys naar het reef gebracht. Op een houten mango bootje met een 2e misschien wel 3e of 4e hands zeil varen we naar het reef. “Dat kan nooit veel worden” zeggen we tegen elkaar. Gisteren hebben we ons laten overhalen om te gaan snorkelen. Niet met een fancy ‘glass bottom’ boot met 20 andere toeristen, maar met een bootje waarmee het überhaupt al een prestatie is als we het reef halen. We varen niet naar ‘Robinson eiland’, net als alle andere toeristen, maar “gewoon” naar het reef 1 km uit de kust. “Dat kan dus nooit veel worden”, maar de jongens weten ons te verrassen. De beste snorkeltrip tot nu toe. Veel tropische vissen, zeesterren en koraal dat nog leeft. Daarnaast sponsoren we hiermee 2 jongens die we inmiddels een beetje hebben leren kennen en absoluut een extra zakcentje kunnen gebruiken.

In Diani beach, waar we verblijven lijkt de economie vooral te draaien rondom de toeristen. Iedereen probeert wat aan ze te verdienen. Van eenvoudige snorkeltrips tot meerdaagse duiksafaris, van houten giraffen tot diamanten sieraden en van kokosnoten op het strand tot vers gevangen seafood platters in de 5 sterrenresorts. “In Afrika kan alles”. Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent, er is altijd wel iemand die je kan helpen. En uiteraard tegen een kleine vergoeding. Zo zijn we een paar dagen geleden ook weer erg goed geholpen met Japie. Lekkages zijn niet ongewoon voor een Land rover, dus toen wij bij de grens van Tanzania en Kenia het water onder de auto uit zagen stromen waren we niet verbaast, hooguit verrast. Dit overkomt je namelijk altijd op momenten dat het niet uitkomt. Net als we de grens officier moeten uitleggen dat auto’s vanuit Zuid-Afrika wel tijdelijk mogen worden ingevoerd. We hebben dus 2 problemen. Het lijkt erop dat Japie niet mee mag naar Kenia en daarbij stroomt het water in stroompjes uit de motorkap. Voor beiden is een oplossing, maar vlak voor lunchtijd met temperaturen boven de 30 graden, bezorgt ons dit een lichte hoofdpijn. Na een lang gesprek met de grens officier weten we hem te overtuigen. Een stempel onder de TIP (Temporary import permit) en we kunnen verder. Althans, als Japie nog verder kan. Koen beoordeelt dat de koelvloeistof lekt. Dit kan leiden tot grote problemen, maar niet zolang je het om de zoveel kilometer blijft aanvullen, aldus Koen. We moeten nog 60 kilometer tot het volgende dorp, en besluiten daar hulp te zoeken.

In Afrika is hulp nooit ver weg. In het volgende dorp worden we direct geholpen. Een medewerker bij het pompstation heeft nog wel een oom die gespecialiseerd is in Land Rovers. ‘Not far’ 150m on the left hand side of the road”, wait, wait, let me call him first”. En ja hoor, binnen 2 minuten staan we voor de garage en worden uiteraard direct geholpen. “Ahh, I see, the heater is broken, but no problem, you don’t need it anyway”. En zo worden de problemen hier opgelost. Natuurlijk hebben we de verwarming niet nodig, dus de leiding naar de heater wordt losgekoppeld zodat deze niet meer lekt. Opgelost!

We zijn inmiddels dus in Diani beach, een kustplaatsje in het zuiden van Kenia. We zijn hier vooral om te kitesurfen. Na de lessen hebben we kitespullen gekocht, zodat we langs de kust van Kenia, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika veel kunnen kiten. De wind zou hier minstens 18kts moeten waaien, maar met onze komst is de wind verdwenen. Gelukkig zijn de voorspellingen beter, dus we blijven hier nog een week standby. “If it blows, you go”, zou onze kite instructeur gezegd hebben. Dus we hebben geduld en staan in de startblokken, zodra de sterke noordenwind terug is.


3 reacties op ‘Gone with the wind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s