Pieken en dalen

Wat is precies het verschil tussen vakantie en reizen? Wanneer houdt een vakantie op een vakantie te zijn en begint een reis? Je zou kunnen zeggen, ‘ik ga op reis’ klinkt interessanter of avontuurlijker dan ‘ik ga op vakantie’. Je zou kunnen zeggen een vakantie is korter dan een reis. Voor mij zit het verschil vooral in de manier waarop je een land verkent. Een reis gaat met ‘pieken en dalen’ terwijl een vakantie meestal alleen pieken kent. Op reis zijn er altijd tegenslagen, die er tegelijk voor zorgen dat er ook geluksmomentjes zijn. Op reis kan je soms heel gelukkig worden van iets kleins.

Enkele voorbeelden. Het moment dat je ontdekt dat ‘Brood’, de Nederlandse bakkerij keten uit Amsterdam ook een vestiging heeft in Nairobi. Het moment dat je een supermarkt binnengaat. Ja, gewoon de supermarkt op zich is dan al een geluksmoment. Het moment dat je een goede koffie keten ontdekt, want dat betekent dat er in het land nog meer kans is op een lekkere kop cappuccino en een chocolate chip cookie. Het klinkt misschien vreemd, maar dit zijn dus mijn highlights.

In Kenia heb ik inmiddels al veel kleine ‘geluksmomentjes’ gehad. Al deze geluksmomentjes herinneren mij er vooral aan hoe fijn ons leven in Amsterdam is. Altijd lekkere koffie. 6 verschillende supermarkten binnen een straal van 500 meter van huis en aan lekkere bakkerszaakjes geen gebrek. Leven in Nederland is makkelijk en comfortabel. Na een bezoek aan Kibera, de grootste slum van Kenia en nr. 2 van Afrika worden we weer met onze neus op deze feiten gedrukt. Geboren worden in Nederland betekent een ‘relatief’ zorgeloos leven. Geboren worden in Kibera betekent je hele leven vechten tegen armoede en voldoende geld sprokkelen om te kunnen verhuizen naar een plek buiten deze slum.

Met een gids vanuit onze campsite gaan we een ochtend naar Kibera in Nairobi. Naar schatting wonen er 3,5 miljoen mensen (alleen volwassenen worden geteld) in een gebied dat er voor ons uitziet als een grote vuilnisbeld. Met respect, want dit is een plek dat voor veel mensen hun ‘thuis’ is, maar niemand zou hier moeten wonen. Wij worden blij als we horen dat de overheid bezig is om de wijk te voorzien van ‘echte’ huizen en projecten opzet voor sanitaire voorzieningen, waterleidingen en elektriciteit. We lopen kilometers door de slum en bezoeken een schooltje, winkeltjes en een familie thuis. Overal waar we komen nemen we wat eten mee. Dit wordt immers eerlijk gedeeld met elkaar terwijl geld, vaak alleen maar zorgt voor meer onrust binnen de families. Het bezoek maakt op ons een grote indruk en zet ons weer met beide benen op de grond.

Na een paar dagen van ‘city life’ in Nairobi is het tijd voor ‘camping life’ in het rifgebergte ten noorden van Nairobi. We kamperen weer op de mooiste plekjes, beklimmen vulkaan Mt. Longonot en gaan op tandem fietssafari in Hells Gate NP. Twee ‘mzungu’s’ op een tandem door een wildpark. Je kunt je voorstellen dat wij in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik kan nog veel meer vertellen over onze dagen in het rifgebergte, maar de foto’s zeggen genoeg. Wat hebben wij genoten van de rust en eenvoud van dit landschap!

Na 3 weken Kenia zijn we vandaag weer de grens met Tanzania overgegaan. Dit betekent dat we definitief op de weg terug zijn helaas. Gelukkig zijn er nog veel mooie plekjes te bezoeken, waaronder Serengeti. HET wildpark in Afrika dat we niet mogen missen. We verblijven nu vlakbij de gate en gaan morgen voor 2 dagen het park in op jacht naar luipaarden, cheeta’s en leeuwen.


4 reacties op ‘Pieken en dalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s