Off the beaten track

Na ruim 3,5 maand reizen raak je (soms) gewend aan alle mooie ervaringen. Of laat ik het zo zeggen, ‘het verbaast je in mindere mate dan voorheen, dat de natuur hier zo mooi is’. We genieten nog steeds van iedere dag, maar je raakt gewend aan al het moois. De eerste wilde olifant staat zeker 20 keer op de foto, terwijl we nu licht geërgerd zijn als een kudde olifanten de weg versperren en we hier een uur op moeten wachten. Toch zijn er nog steeds highlights en plaatsen die je gewoon niet mag missen als je 6 maanden naar Afrika gaat, waaronder Serengeti. Het meest iconische wildpark van Afrika.

Wij hebben een route uitgestippeld, waarbij we door Serengeti reizen en via Lake Natron naar Kilimanjaro (ook zo’n niet te missen highlight). De route van Serengeti naar Kilimanjaro is een ‘off the beaten’ track. Niet vreemd, want de weg bestaat uit 250km 4×4 track met temperaturen boven de 40 graden. On the bright side, de weg gaat door ongerepte natuur en Masai land en moet dus heel bijzonder zijn.

Maar eerst dus naar Serengeti. Nr. 1 wildpark van Afrika, bekend om het droge savanne landschap, de hoeveelheid roofdieren en de ‘great migration’ natuurlijk. Voor ons gaat het inmiddels niet alleen maar om de dieren, maar ook om de ongerepte natuur.  Op dit vlak stelt de Serengeti niet teleur. De Afrikaanse savanna met eindeloze graslandschappen en ‘Afrika boompjes’. Echt super mooi om te zien. Door de bekendheid van het park is het helaas behoorlijk druk. Op de campsite waar we overnachten staan de tenten zo dicht bij elkaar dat je bijna ‘je kont niet kunt keren’. Ook sta je met 25 auto’s naar een bungelend been van een leopard te kijken op 100m afstand… Toch was het een fantastische ervaring en mag je dit niet missen als je 6 maanden naar Afrika gaat. Al was het alleen al om landschappen en de leeuwen die we van heel dichtbij hebben gezien.

We vervolgen de weg naar Lake Natron. Wat een contrast met Serengeti! Door de hoge temperaturen en de verschrikkelijke weg, slaan de meeste toeristen deze plek over. Wij gaan deze uitdaging niet uit de weg. Na de Serengeti (waar we al 300km op gravelwegen hebben gereden) beginnen we met de 150km lange rit naar Lake Natron. We gaan met gemiddeld 20km/h over de meest slechte weg van Afrika. Niet goed voor onze gemoedstoestand, want inmiddels hebben we nog maar 1 reserveband. In Serengeti hebben we namelijk weer een lekke band gehad. Gelukkig maakt de route een hoop goed. We zien het landschap veranderen van savanne, naar bergachtig en naar maanlandschap. Onderweg passeren we kleine Masai dorpjes en zien we hoe deze mensen, afgezonderd van de buitenwereld, hun levenswijze voortzetten. Het zijn eigenlijk gewoon ‘simpele’ boeren met een stukje land waar ze groente verbouwen en hun vee laten grazen, alleen dan wel in traditionele kleding en gewoontes.

Eenmaal aangekomen bij Lake Natron (gelukkig zonder lekke band) merken we dat de elementen hier de baas zijn. Door de actieve vulkaan ‘Ol donyo langai’ die er naast ligt is het een zout water meer. Door verdamping blijft het zout liggen en ontstaat er op sommige delen van het meer een roze gloed. Overdag komt het kwik boven de 40 graden en ‘s nachts ‘koelt’ het af naar 26 graden. Ook de zandstormen die regelmatig over razen maakt het plaatje van buitenaards landschap compleet. Maar hoe gaaf is het om hier te zijn. Lucas (onze Masai gids) neemt ons voor zonsopgang mee naar het meer. De zon op zien komen, een meer vol flamingo’s en pelikanen en een vulkaan op de achtergrond. Dit is zeker de mooiste zonsopgang tot nu toe (zie foto’s en oordeel zelf). In de middag zoeken we verkoeling in een waterval gelegen in een kloof tussen de bergen.

Bloed, (veel) zweet en tranen, maar deze ‘off the beaten track’ was het meer dan waard!  

 


5 reacties op ‘Off the beaten track

  1. Alweer fantastische foto’s en een mooi verhaal. Inderdaad waarschijnlijk het mooiste avontuur van jullie leven. Wij zullen hier de komende week kunnen genieten van een koudefront uit Rusland met temperaturen van min 11 graden. Klein verschil met jullie weer. Groetjes Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s