Time to move

“It’s time to move” Op één van de onbegaanbare bergweggetjes opweg naar Lusotho komen we tot deze conclusie. “Ik heb ontzettend veel zin om naar Mozambique en Zuid Afrika te gaan. Relaxen op het strand, kiten, snorkelen, en afsluiten met luxe in Zuid Afrika. Wat mij betreft mogen we beginnen aan dit laatste deel van onze reis”. Gelukkig is Koen het hier volledig mee eens. Dus we draaien om en rijden via de verharde weg naar een mooie eco lodge in de bergen, waar we onze plannen concretiseren. We gaan naar Mozambique! Het is nog een lange weg, maar we willen voldoende tijd hebben voor Mozambique en Zuid Afrika, dus we besluiten om de komende dagen wat kilometers te maken.

Rijden is een onderdeel van onze reis geworden en in ieder geval niet saai te noemen. Het verkeer in Afrika is eigenlijk net als het fietsverkeer in Amsterdam. Een ‘ratrace’, waarbij het recht van de sterkste geldt. Inhalen van rechts, van links, over de stoep, door rood licht en als je stopt voor het stoplicht, in ieder geval zorgen dat je vooraan gaat staan. Ook als je als laatste aankomt rijden. Eigenlijk precies zoals de gemiddelde Amsterdammer zich op de fiets gedraagt. Een georganiseerde chaos, want het gaat gelukkig maar zelden (echt) mis. Een kop staart botsinkje betekent immers niet dat je hoeft te stoppen. Gewoon doorrijden! Dat is wat iedereen hier lijkt te doen. Zelfs als wij een lesauto erop wijzen dat hij een lekke achterband heeft. “Sir, you have a flat tire”, “yes yes, I know, no problem”. En ze rijden met onverminderde vaart verder.

Opweg naar Mozambique wacht ons nog een uitdaging, namelijk de grensovergang. In het noorden van Mozambique zijn 2 grensovergangen. De eerste via een brug met een omweg over een 4×4 track van 260km. De 2de via een twijfelachtige ferry, maar zonder omweg. Deze ferry vaart alleen met high tide en neemt maar 6 auto’s mee. We kiezen voor de ferry.

Bij aankomst worden we gewaarschuwd voor de weg aan de overkant. “No worries, you will make it with your Land Rover, but all these cars will get stuck”. We lachen een keer en verwachten dat het wel mee valt. Waarom nemen ze deze auto’s anders mee naar de overkant? De ferry crossing is technisch gezien niemandsland (tussen 2 grensposten in). Dus het zou bijzonder onverantwoordelijk zijn om deze mensen daar achter te laten. Maar het is Afrika, dus je weet het eigenlijk nooit. Bij aankomst wordt het antwoord al snel duidelijk.

De weg is een zware 4×4 track die door de zware regenval is verandert in honderden meters moeras. Eigenlijk onbegaanbaar dus. Wat er vervolgens gebeurt doet mij herinneren aan ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Mensen nemen een aanloop en hopen dat ze door hun enthousiasme die finish wel gaan halen, terwijl ze eigenlijk wel weten dat het een kansloze missie is. De eerste auto geeft gas en komt na 4 meter in de blubber tot stilstand en verliest hierbij z’n voorbumper. Ok, wij zijn aan de beurt. Onder aanmoediging van een behulpzame Afrikaan, kiezen we zorgvuldig onze route. Hij houdt zich aan de zijkant van de auto vast en schreeuwt door het raam naar Koen. “Full power, full power, to the right, to the left, full power”. Niet echt gecontroleerd en we slaan bijna om, maar meter voor meter komen we verder en komt het einde van dit drama in zicht. Na afloop hebben we nog 20km 4×4 track te gaan tot de borderpost. De zon gaat bijna onder en de borderpost sluit om 19:00 dus we blijven niet kijken hoe de andere auto’s het er vanaf brengen. Eenmaal de grens over weten we het volgende dorp nog net de bereiken. Met toastjes pindakaas als diner en Japie onder een grote boabab tree midden in het dorp, maar we hebben het gered. We zijn in Mozambique!!


6 reacties op ‘Time to move

 1. Bordercrossings in Afrika staan garant voor spektakel. Mooi avontuur!
  Cool filmpje van Tanzania. De drone wordt goed gebruikt, nice.

  Chillze in Zuid Afrika

  Like

 2. Beste Koen en Kristel.
  Via Huub en Ien zijn we geïnformeerd en hebben ook aan jullie alle goeds en geluk gewenst met de reis en voorgenomen huwelijk. Nog fijne weken toegewenst en een behouden thuiskomst. Hartelijke groeten uit Arnhem

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s