It ain’t over til it’s over

We zijn inmiddels bijna in Zuid-Afrika dus de wegen zouden nu weer een stuk beter moeten zijn, maar zoals altijd in Afrika “It ain’t over til it’s over”. Na een lange reisdag hebben we nog maar 20 kilometer te gaan als het mis dreigt te gaan. We nemen een verkeerde afslag en verliezen wat tijd, waardoor de zon inmiddels onder is gegaan en we in het donker rijden. Om diverse redenen wil je in Afrika niet in het donker rijden, maar “nood breekt wet”. We rijden in de bush over een weg die door de storm en regen van de afgelopen 24 uur redelijk onbegaanbaar is geworden als de koplampen het begeven. Daar zitten we dan. Modder tot het dak van de auto, ruitenwissers die de regen niet bijhouden en in het zicht van de finish, maar we gaan onze eindbestemming niet meer halen.

We zijn gestrand op 9km van onze Airbnb. Voor het eerst in 5 maanden behalen we onze eindbestemming niet. De twijfel slaat toe, openen we hier de tent of blijven we slapen in de auto? Beiden opties zijn niet aantrekkelijk, maar doorrijden is geen optie. De kans is te groot dat we vast komen te zitten of van de weg rijden. We blijven een tijdje doelloos in het donker staren als we in de verte 2 koplampen zien aankomen. “Yes, onze redding”, we rijden achter deze auto aan, maar helaas blijkt deze auto de verkeerde kant op te gaan. “We moeten het eerstvolgende dorpje over 2km halen en dan zoeken we daar wel een slaapplek”, zeggen we tegen elkaar. Met de zaklamp van mijn iPhone (de overige zaklampen zitten opgeborgen in de tent) probeer ik de weg te verlichten. Tergend langzaam, maar we komen vooruit.  Uiteindelijk weten we het dorp te bereiken doordat een vriendelijke Zuid-Afrikaan ons voorrijdt. Maar dan, it ain’t over til it’s over. Nu nog een slaapplek vinden. In een uitgestorven dorpje, waar de eerste 2 lodges gesloten zijn vanwege laagseizoen en de 3e plek alleen tenten heeft (willen we niet vanwege de storm en regen) komen we voor het volgende probleem. De auto start niet meer. Nog nooit heeft Japie problemen gehad, maar uitgerekend op dit moment start de motor niet meer. Na 6 keer proberen begin ik te geloven dat het toch slapen in de tent wordt, maar we proberen het nog één laatste keer. Niet te geloven, maar de motor start weer. Uiteindelijk dwalen we nog een tijdje rond en komen we vast te zitten in de modder. Met hulp van een local komen we vrij en vinden we uiteindelijk een slaapplek. “Murphy’s law”, of zoiets.  

Onze Airbnb host, weten we nog net op tijd gerust te stellen voordat de hulptroepen worden uitgestuurd. Een dagje te laat, maar eindelijk bereiken we dit paradijsje. We verblijven in het vakantiehuis van een Zuid-Afrikaanse familie. Echt een prachtig huisje op een zandduin aan de Indische oceaan. Dit is onze laatste bestemming in Mozambique voordat we naar Zuid-Afrika gaan. De komende dagen nog even optimaal genieten en bijkomen van dit avontuur.


5 reacties op ‘It ain’t over til it’s over

  1. Poehee jullie maken wat mee daar! Heftig… Blij te lezen dat jullie goed zijn aangekomen en nu weer lekker kunnen genieten! Wat een mooie foto’s weer! Geniet lekker lieverds! Dikke kus ook van John en Lars xxx

    Like

  2. dat was weer spannend. Ik zag net nog jullie laatste filmpje (loop een beetje achter). Spectaculair. Bedankt voor jullie mooie verhalen en foto’s. Een goede reis verder en groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s